Moderne zwemles via de EasySwim methode

De Easy Swim methode is hard op weg om de standaard te worden in de Nederlandse zwemleswereld.

Zwemschool Wetterwille is al in 2007 volledig overgestapt op deze moderne methode! Wat ons betreft zijn er ontzettend veel voordelen ten opzichte van 'reguliere' zwemles.

Graag willen wij u in enkele korte hoofdstukken kennis laten maken met de wijze waarop wij deze methode toepassen in onze zwemlessen.

Kernpunten van onze methode

De EasySwim methode is een vorm van zwemles waarbij de kinderen meteen in diep water starten met zwemmen. Hierbij dragen ze een zogenaamd floatsuit. Dit laat zich het beste omschrijven als een surfpakje waarin op de borst en rug drijvers zijn verwerkt. Deze methode heeft natuurlijk nog meer specifieke kenmerken ten op zichte van traditionele zwemles. Wij hebben voor u een behapbare uiteenzetting geschreven.
Het grootste verschil met de klassieke zwemles is dat er meteen in diep water wordt gestart met het aanreiken van de lesstof. Hierdoor ontdekken de kinderen sneller het effect van hun bewegingen op het water dan bij de klassieke zwemles waarbij in de eerste weken veel over de grond gelopen wordt. Doordat de kinderen niet halverwege een opdracht kunnen gaan staan is het rendement van de les ook hoger.
Door het ontwerp en pasvorm van het pakje kunnen de kinderen vrijer, veiliger en dus zelfstandiger bewegen door het water dan met traditionele hulpmiddelen als kurkjes en plankjes. Dit stelt de instructeurs in staat om gerichter bezig te zijn met het aanleren en verbeteren van de zwemtechnieken.
De eerste fase van leren zwemmen is wennen aan het water. Voor het ene kind is water al wat vertrouwder dan voor het andere kind. Maar deze fase gaat verder dan het wegnemen van eventuele angstigheid voor het water. We maken ook al een begin met voortbewegen, springen en onder water gaan. Dit doen we veelal in verschillende speelvormen waarin de kinderen een goed watergevoel ontwikkelen. De kinderen worden zich spelenderwijs bewust van het effect van hun bewegingen op het water. Dit zijn essentiële vaardigheden die als basis dienen voor de volgende fases.
Als de kinderen voldoende kennis hebben gemaakt met het water en zich spelenderwijs kunnen voortbewegen wordt het tijd om aan de slag te gaan met het aanleren van de 'echte' zwemslagen. Omdat de kinderen hun EasySwim vestje dragen kunnen ze in alle rust aan de slag gaan met de techniek. Ze hoeven zich in deze fase niet druk te maken over boven water blijven.
Binnen enkele lessen, afhankelijk van het niveau van het kind, zullen we ook oefeningen gaan doen zonder vest. Hierbij wordt begonnen met vaardigheden als in het water springen, boven komen, op de rug draaien en al flipperend naar de kant gaan. Zodra de kinderen vaardiger worden in het uitvoeren van de andere slagen, zullen ook deze technieken steeds vaker en steeds langer worden geoefend zonder gebruik van het vest. Wij proberen hier altijd in te spelen op het niveau van het individu.
Na verloop van tijd weten de kinderen het bewegingsverloop van de slagen en zullen zij dit enkele slagen of een flink gedeelte van de les kunnen uitvoeren. Het is nu zaak om dit te stroomlijnen zodat de uitvoering steeds langer op het goede niveau blijft. Voor sommige kinderen komt nu ook het moment dat het vestje definitief uit mag blijven.

Schrijf uw kind in voor zwemles bij Wetterwille!