Het vakantiezwembad

Veiligheid en meer

Op vakantie brengen we natuurlijk met groot plezier heel veel tijd door in en rond het zwembad. Hierbij gaan we er eigenlijk allemaal blindelings vanuit dat het zwembad en de omgeving veilig zijn. Toch zijn er een aantal dingen waar u even bij stil moet staan.

Ondanks de serieuze ondertoon van dit artikel, is het vanzelfsprekend niet bedoeld om u angstig te maken om te gaan zwemmen met uw kinderen. Het is enkel bedoeld om u bewust te maken van enkele factoren waar u wellicht niet van op de hoogte bent en nog nooit bij stil heeft gestaan.

Afzuigroosters

Wellicht heeft u weleens gehoord van incidenten met afzuigroosters in zwembaden. Een aantal jaar geleden waren dergelijke situaties helaas relatief vaak in het nieuws.

‘In 2010 verdronk Willem (12) op vakantie in Italië. Hij werd onder water vacuüm gezogen aan een rooster van het afzuigsysteem. Willem kon zelfs door drie volwassenen niet worden losgetrokken.'

- Blue Cap Foundation

In de zomer van 2011 zijn er 4 kinderen in Europa op soort gelijke manier als Willem overleden. Zijn ouders vonden vanzelfsprekend dat er iets moest gebeuren aan dergelijke situaties. Zo doende is de Blue Cap Foundation ontstaan. Een stichting welke zich inzet voor veiligere zwembaden. In dit artikel zullen wij hun tips aanhalen, aangevuld met eigen ervaringen om het zwembad op uw vakantieadres - tot op zekere hoogte - te controleren.

Als gevolg van het ongeluk met Willem, wat ons erg aangreep omdat Willem uit onze eigen regio kwam en wij natuurlijk werkzaam zijn in de zwembranche, hebben wij het jaar daarop de roosters op ons vakantieadres in Italië nagelopen.

Samen met badmeesters Henk en Rob (Ja, we blijven een familiebedrijf, hè!) heb ik het op het eerste aanzicht onbeduidende roostertje in het midden van het bad gecontroleerd op zuigkracht. De waterdiepte bedroeg 1,40 meter en Rob ging op het rooster staan en probeerde het rooster gedeeltelijk af te sluiten met zijn voeten.

De zuigkracht was echter zo groot dat hij in één keer werd vastgezogen. De klap was zo groot dat het rooster in meerdere stukken brak. We hebben het hier wel over gehard plastic van zo'n 2 á 3 centimeter dik. Wat restte was een gapend gat met een diameter van zo'n 15 centimeter in het midden van het bad.

Dit was natuurlijk niet de slimste actie van onze zijde. Maar geeft wel een goed beeld van het gevaar van onderschatting.

Tips en adviezen van de Blue Cap Foundation

Waar kunt u op letten als u of uw kinderen gaan zwemmen?

  • Houd kinderen uit de buurt van openingen en roosters, blijf er zelf ook vandaan
  • Leg aan grotere kinderen uit dat roosters gevaarlijk zijn en dat zij er vooral niet tegenaan moeten gaan staan of op gaan liggen.
  • Wees alert op hoge zuigkrachten wanneer duikbrillen en dergelijke naar afzuigpunten worden gezogen.
  • Kinderen met lange haren lopen extra risico. Als de haren in een afzuigputje worden gezogen, raken zij verstrikt achter het rooster. Trekken heeft dan geen zin. Direct het haar afknippen is het meest zinvol. U kunt dit voorkomen door het haar in een vlecht te doen.
  • Ga niet zwemmen buiten de openingsuren van het zwembad.
  • Houd kinderen altijd in het oog.
  • Mocht er iemand vastgezogen zitten aan een rooster of opening in het zwembad; probeer die persoon er dan af te rollen. Trekken heeft vaak geen zin door de vacuümwerking van het systeem.

Alarm slaan in het buitenland

Als er een ongeluk gebeurt, is er geen minuut te verliezen. Op dit moment bestaan er apps die u helpen alarm te slaan in het buitenland. Sommige geven zelfs de locatie meteen door, zodat hulpdiensten u altijd kunnen vinden. Deze apps wijzigen zo snel dat het onmogelijk is hier suggesties te doen. Wij raden u aan voor vertrek in de 'app store' van uw telefoon te kijken of er een app beschikbaar is die functioneert in het land waar u heen gaat.

Veilige zwembaden

The Blue Cap Foundation krijgt vaak de vraag of een zwembad bij een bepaald hotel of vakantiepark veilig is. Hier kunnen we meestal geen antwoord op geven, omdat we de situatie ter plekke niet kennen. Via onderstaande link kunt u meer te weten komen over zwembadtechniek.

thebluecap.com

Tips en adviezen van Wetterwille

De voorgaande tips gaan voornamelijk over de risico's van de afzuigroosters. Graag geven wij u nog wat tips mee die wat algemener van aard zijn. We hebben geprobeerd de lijst zo compleet mogelijk te maken voor u.

Is er toezicht?

Controleer of er toezicht wordt gehouden bij het zwembad. Zo niet, laat uw kinderen niet alleen. Ook als er wel toezicht is dient u alsnog uw kinderen in de gaten te houden. De toezichthouder is geen babysitter! Zwembaden van appartementencomplexen of privéhuisjes hebben vaak geen toezicht.

Wat is de waterdiepte?

Ga na wat de waterdiepte is in de verschillende delen van de bad(en). Bekijk voornamelijk of een kind dat zonder hulpmiddelen in het water speelt van ondiep water terecht kan komen in een gedeelte waar het niet kan staan.

Als uw kinderen lekker willen duiken vanaf de kant, dan moet de waterdiepte ten minste 1,40 meter bedragen. Voor grotere kinderen en u zelf het liefst nog dieper.

Niet rennen in het zwembad

Laat uw kinderen niet rennen in het binnenbad. In binnenbaden is het simpelweg te glad. In buitenbaden omgeven door straat/stoeptegels of gras is het risico natuurlijk wat minder.

Controleer glijbanen op scherpe randen

Het kan voorkomen dat er scherpe randen in de glijbaan zijn ontstaan. Bijvoorbeeld als gevolg van beschadiging van de metalen objecten in zwembroeken zoals ringetjes of aan de uiteindes van veters.

Laat kinderen niet vlak voor een glijbaan spelen

Als er glijbanen rechtstreeks in het zwembad uitkomen bestaat het gevaar voor botsingen. Leg uw kinderen uit dat ze niet voor de glijbaan moeten spelen.

Pas op met grote drijvende materialen

Grotere materialen zoals matten, opblaasbare bootjes zijn erg leuk maar brengen wel het risico met zich mee dat kinderen er onder terecht kunnen komen. Zeker als zij het EasySwim vestje dragen kunnen zij ook nog eens vastgedrukt worden door het drijfvermogen van het pakje.

Probeer niet zelf aan de zwemtechnieken te sleutelen

Het is verleidelijk om zelf met de zwemtechnieken van uw kind aan de slag te gaan. Wij willen u adviseren dit niet te doen. De ervaring leert dat dit een negatief effect heeft op de zwemvaardigheid en het leertraject. U kunt dit beter aan ons als professionals over laten. U kunt deze in deze maand nog een speciaal artikel verwachten omtrent dit onderwerp.

Specifieke aandachtspunten voor open water

Als u gaat zwemmen in open, donker water zoals een meer of de zee moet u rekening houden met extra spelregels.

Geen diploma? Vest aan!

Deze regel geldt natuurlijk ook in het zwembad, maar in het open water brengt dit een extra risico met zich mee. Als uw kind nog geen diploma heeft moet u voor de veiligheid kiezen en het vestje aanhouden.

Mocht u kind het niet aankunnen en onder gaan, is de kans groot dat u in het donkere water niet meer instaat bent uw kind te vinden of te helpen.

De gedachte ‘Het kan wel, want ik ben er bij.' volstaat NIET. Helemaal als u met meerdere kinderen tegelijk zwemt.

Controleer de afloop van de bodem

Voortbordurend op het vorige punt. In open water zijn er altijd verschillen in waterdiepte. Ga zelf zo goed mogelijk na hoe de situatie op uw adres is. De bodem kan op sommige plekken snel omlaag duiken, laat kleine kinderen geen moment alleen!

Bekijk dagelijks het zwemadvies

Controleer of er op de locatie gebruik wordt gemaakt van een zwemadviessysteem. Zo kan men vaak aan vlaggen zien of het veilig is om te zwemmen. Dit geldt voornamelijk aan zee. Kleuren van vlaggen kunnen per locatie verschillen, controleer dit ter plekke.

Controleer stromingen

Ga na of er stromingen zijn in het water waar u wilt gaan zwemmen. Als er een zwemadviessysteem aanwezig is, wordt deze factor daar vaak in meegenomen. Ga dit wel na.

De natuur is onvoorspelbaar

Open water kan de ene dag heel rustig zijn, en de volgende dag kan er een flinke stroming staan. Controleer het zwemadvies elke keer als u het water in gaat. Houdt rekening met het feit dat een lichte stroming voor u, een pittige kan zijn voor uw kind.

In open water moet u uitkijken voor weersomslagen. Vooral boven meren in het binnenland zoals in de Alpenlanden kunnen onweersbuien snel en onverwachts hard toeslaan. Het is erg gevaarlijk om u zich tijdens onweersbuien op open water te bevinden.

Houd het waterverkeer in de gaten

Zwemt u in open water waar ook bootjes zijn? Dan moet u rekening houden met uw zichtbaarheid. Vooral als u met uw kinderen gaat snorkelen en vaak onder water gaat is het niet ondenkbaar als één van de partijen, zo niet beide, de andere over het hoofd ziet.

Kijkt daarom altijd naar boven als u naar het wateroppervlakte gaat. In donker water kunt u er voor kiezen om in de ‘superman' houding naar de oppervlakte te zwemmen. Mocht er een boot overvaren, dan stoot u uw hand in plaats van uw hoofd.

Wij hopen dat u met deze adviezen wat wijzer bent geworden en wensen u alvast een fijne vakantie toe!

Vriendelijke groeten,

Jan Marten Cuperus

door MainAdmin Artikelen 0 Commentaren

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *